Articole bune de stiut pentru

CASA TA!

Termoizolarea locuintei un plus de economie si confort

Izolarea termica a locuintei este o parte esentiala a sistemului de incalzire si racire. Aceasta creste nivelul de confort si reduce cheltuielile, in anumite situatii, chiar cu pana la 50 %.


Termoizolarea casei se impune indiferent de anotimp, iar tu te vei bucura de un confort termic sporit chiar daca afara temperaturile exterioare sunt prea crescute sau prea scazute.
Cu toate ca reabilitarea termica este o investitie destul de considerabila din punct de vedere financiar, in timp se va dovedi foarte avantajoasa mai ales prin economia de energie folosita la climatizare.

Termoizolarea locuintei
Izolatia termica trebuie realizata pe
toate partile importante ale casei, si in concordanta cu gradul pierderilor de caldura. Astfel, acoperisul are cea mai mare pierdere de caldura si necesita cea mai buna izolare, urmand peretii exteriori si intr-un final pardoseala, care are nevoie de un grad de izolare mai scazut fata de restul casei.
Izolarea unei locuinte trebuie inceputa de la peretii exterior. Desigur, daca locuiesti la bloc, izolarea peretilor este posibila si din interior cu placi de polistiren de la 2-5 cm. Nu numai ca pereti vor arata mai drept (depinde de mana mesterului) dar vor pastra mult mai bine temperatura ambientala, oferind un plus de economie si confort termic
Indiferent de modalitatea prin care vei alege sa iti izolezi peretii locuintei, pentru ca rezultatul sa fie unul optim, este necesar sa iei in calcul si inlocuirea ferestrelor clasice (de lemn) cu unele din PVC (termopane normale) sau puteti merge mai departe cu ferestre cu rupere de punte termica ce pastreaza caldura pe timp de iarna si o reflecta pe timp de vara.

Avantaje vizibile prin izolarea cu polistiren

Termoizolarea unei locuinte cu placi de polistiren prezinta anumite avantaje deosebit de importante pentru confortul termic cat si pentru buzunarul dvs. Prin intermediul acestui material are loc cresterea eficienta a termoizolarii peretilor si eliminarea puntilor termice. Placile de polistiren au o greutate redusa care nu afecteaza structura de rezistenta a cladirii. Polistirenul permite refacerea fatadei si pastrarea detaliilor arhitecturale si ofera posibilitatea mascarii eventualelor fisuri ale peretilor.

Polistirenul poate fi expandat sau extrudat
Polistirenul expandat are diferite densitati si este fololist pentru izolarea termica a peretilor in timp ce polistirenul extrudat (cu o densitate mai ridicata) este folosit cu precadere la izolarea termica a peretilor fundatiilor si a pardoselilor. Cel din urma, avand o densitate mai mare are si rezistenta marita si se poate turna sapa si se poate fixa parchet deasupra acestuia.

Termoizolarea cu vata minerala

Vata minerala este un material termo-izolator foarte eficient si flexibil ce este compatibil cu foarte multe lucrari efectuate in aproape orice zona din casa, incepand cu pardoseala si terminand cu acoperisurile mansardate. Datorita flexibilitatii si densitatii materialului, acest tip de izolatie nu este doar termica ci si fonica.
Izolarea interioara
Acest tip de izolare prezinta atat avantaje cat si dezavantaje. Printre avantaje se numara faptul ca ea se poate realiza la orice etaj, fara niciun factor de risc. Insa, izolarea interioara reduce suprafata incaperilor, nu corecteaza inclinatiile peretilor iar suprafata rezultata nu este una foarte rezistenta.
Izolarea exterioara
Izolarea prin exterior este binevenita pentru cei care locuiesc la casa sau la parterul unui bloc, deoarece in acest caz nu mai exista problema pierderii celor cativa centimetri si nu este necesara curatenia generala de la sfarsitul lucrarii.
Izolarea peretilor exteriori se realizeaza prin placarea cu placi de polistiren expandat, disponibil in diferite grosimi, ce se acopera cu tencuiala de mortar.
Avantajele termoizolarii
Avantajele izolarii peretilor exteriori ai locuintei tale consta in economia de energie. Aproximativ 35% din caldura unei incaperi se pierde prin peretii exteriori, acest lucru implicand costuri mai ridicate pentru incalzire. Investitia pe care o necesita o asemenea izolare, cu toate ca este una considerabila, se va amortiza in timp.

Dezavantajele termoizolarii

Dezavantajele legate de termoizolatia casei se refera la calitatea slaba a lucrarii si la aparitia condensului datorita diferentelor de temperatura. Incapacitatea de a taia si potrivi materialul termoizolant in toate spatiile unde doresti sa reduci transferul de caldura, reduce eficienta intregii lucrari.
In ceea ce priveste condensul, acesta poate fi prevenit. Atunci cand isi face aparitia in interiorul unui perete izolat termic, termoizolatia devine uda si vopseaua de la exterior incepe sa se exfolieze. Pentru a evita astfel de probleme este indicat sa folosesti un material ce actioneaza ca o bariera de vapori, cu scopul de a impiedica apa sa produca condens, patrunzand astfel in ziduri sau acoperis.

1 comment:

  1. In acesta toamna am resuit sa-mi izolez si eu app. pe exterior si in interior (unde era necesar). ESTE CEA MAI RENTABILA INVESTITIE, indiferent de tipul de incalzire pe care il aveti, este un necesar sa aveti casa bine izolata pentru confort maxim cat si pentru economie. Recomand pentru confortul dvs. cat si pentru economie de energie sa va izolati locuinta cat de bine se poate.
    Izolatie este un "MUST HAVE" pentru toata lumea pe tot parcursul anului. Va salut si tineti-o tot asa cu articole bune !

    ReplyDelete